دلایل توقف مگا پروژهها
حتماً تا کنون چشمتان به پروژههای نیمه کاره در سطح شهر خورده است و از خود پرسیدهاید دلیل توقف پروژههای ساختمانی چیست؟ با این پست همراه باشید تا با هم دلایل توقف مگا پروژهها را بررسی کنیم.
نمونههایی از توقف مگا پروژهها
پروژههای زیادی در سطح شهر وجود دارند که به حالت تعلیق درآمدهاند و حتی برخی از آنها سالهاست که رها شدهاند. برای مثال پروژههای سمت غرب تهران؛ در شیخ بهایی جنوبی یک پروژه اسکلت فلزی خیلی عظیم وجود دارد که 15 سال است به حالت توقف درآمده یا در فلکه اول آریا شهر به سمت تقاطع خسرو پروژه تعلیق شده دیگری وجود دارد. هر دو نمونهای از توقف پروژههای ساختمانی هستند که پروژههایی بزرگ یا مگا پروژه هم هستند. حال سوال اصلی این است که چرا این پروژهها به حالت تعلیق درمیآیند؟
دلایل متوقف شدن پروژههای ساختمانی
در اغلب موارد مالکیت این پروژهها دولتی، دادگستری، شبه دولتی، شرکتهای دولتی و شهرداری است که این نوع ملکها معمولاً معارضان زیادی دارند. در دیگر موارد برای مثال ملکی 10 هزار متری بین 20 ورثه به صورت مشارکتی است که قبلاً در پستی با نام مشارکت نافرجام یکی از این نمونهها را با هم بررسی کردیم. این نوع از ملکها که وراث زیادی دارد و یا ملکهای شراکتی که شرکای زیادی دارد نیز به مشکل میخورند. در این موارد، بنا به اختلافات ملک توسط یک یا چند نفر از آنها توقیف میشود.
متضرر شدن سازنده از توقف پروژه
توقف پروژههای ساختمانی به ضرر ذی نفعان و همین طور سازنده آن پروژه تمام خواهد شد. سازنده در جریان ساخت هزینه کرده و پروژه را پیش برده است و با دستور توقف از طرف دادگاه دیگر نمیتواند به نتیجه کار و برگشت سرمایه و سود خود برسد. این یک شکست برای سازنده محسوب میشود.
اجتناب از پروژههای این چنینی
به نظر من، سازندگان بزرگوار از پروژههای این چنینی باید پرهیز کنند. به عنوان یک سازنده درک میکنم که گاهی به دلیل بزرگ بودن پروژه و اینکه میخواهیم در این عرصه رشد کنیم و سرمایه خود را بیشتر کنیم به سمت پروژههای برزگ میرویم. بعد از چند بار ساخت ملک و رشد سرمایه قدرت ریسک بالا میرود و میخواهیم با یک پروژه بزرگ رشد سریعتر و بیشتری داشته باشیم. این طمع باعث میشود وارد شراکت با افرادی با روحیات مختلف شویم یا اصول شراکت را رعایت نکنیم. همین طور ممکن است وارد مگا پروژهها و پروژههای عظیم دولتی شویم که در این موارد متغیرهای زیادی بر سر راه هستند که کنترل آنها از دست ما خارج است.
توقف پروژههای ساختمانی دلایل مختلفی دارد و برای مثال ممکن است دارای چندین شرک باشد و بعضی از آنها مشکل مالیاتی داشته باشند. در پروژههای دولتی هم با تغییر رئیس یک اداره یا وزیر، شرایط تغییر میکند. فردی با رانت و سفارش پروژهای را شروع کرده و بعد از تغییر مدیران و تغییر روابط، ادامه پروژه با چالش رو به رو میشود. اینها چالشهایی است که غیر قابل کنترل هستند و با ورود قوه قضائیه و توقیف پروژه، آینده در پس پرده ابهام قرار میگیرد.
به نظر من بهترین روش این است که وارد چنین پروژههایی نشوید و در کسب و کار خود به صورت عادی با سرعتی مطمئن پیش بروید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.