شرح مسئولیتهای یک ساختمان ساز
در یک پروژه ساخت و ساز، سازنده وظایف مختلفی دارد که در این مقاله به شرح مسئولیتهای یک ساختمان ساز خواهیم پرداخت.
نظارت بر عملکرد کارکنان
ساختمان ساز باید بر عملکرد کارکنان، تیمهای اجرایی و کلیه افرادی که با پروژه ساختمانی همکاری میکنند نظارت داشته باشد.
تجهیز کارگاه
برای شروع پروژه ابتدا سازنده باید تجهیز کارگاه کند. کل تجهیزات، ابزارآلات و محل استقرار نگهبان باید فراهم شوند.
مدیریت در کل فرایند ساخت
در شرح مسئولیتهای یک ساختمان ساز مورد بعدی مدیریت فرآیند ساخت است. در تمام مراحل ساخت و ساز ساختمان ساز وظیفه دارد تا فرآیند و روند ساخت را مدیریت کند.
کنترل پروژه
کنترل فرایند ساخت و کنترل پروژه که بیشتر در حیطه کاری مهندسین صنایع است از دیگر مسئولیتهای ساختمان ساز به شمار میرود.
انجام امور اداری مرتبط با پروژه
در روند اجرای یک پروژه ساختمانی امور اداری مختلفی باید انجام شود. این امور شامل اخذ پروانه تخریب و نوسازی، اخذ انواع مجوزها از ادارات مختلف، اخذ انشعاب آب، برق، گاز و تلفن، اخذ پایان کار و بیمه کردن کارگاه است.
تصویر برداری از پروژه
یکی دیگر از مسئولیتهای سازنده تصویر برداری از پروژه است. تصویر برداری باید به صورت هفتگی، روزانه و ماهانه انجام بگیرد. در مقاله دیگری روش درست تصویر برداری از پروژه به صورتی که کاربردی باشد و بتوان در آینده از آن استفاده کرد را برای شما توضیح خواهم داد.
تدارکات یک ساختمان
مورد بعدی در شرح مسئولیتهای یک ساختمان ساز تدارکات مورد نیاز یک ساختمان است. این تدارکات شامل مواد، مصالح و اقلام مورد نیاز در فرآیند ساخت است.
تحویل گرفتن اقلام
سازنده باید به لحاظ کمی و کیفی اقلام دریافتی را بررسی و کنترل کند و در زمان صحیح در محل پروژه تحویل بگیرد.
انتخاب، گزینش و مذاکره با پیمانکاران
سازنده باید پیمانکارانی که قرار است در پروژه همکاری کنند را انتخاب کند و با آنها وارد مذاکره شود. پس از گزینش و مذاکره، با هر کدام قرارداد امضا کند.
مدیریت مالی پروژه
از دیگر وظایف ساختمان ساز مدیریت مالی، مدیریت صندوق، تنخواه داری و حسابداری پروژه و همچنین تنظیم گزارش هفتگی، ماهانه و پروژهای برای هر پروژه است. در مورد تفاوت مدیریت مالی با صندوق، تنخواه داری و حسابداری در آینده توضیح خواهم داد. گزارش مالی برای بررسی وضعیت و برآورد میزان هزینه پروژه در هر مرحله است. در صورتی که در پروژه با فردی شریک باشیم هم نیاز است تا به او گزارش مالی ارائه بدهیم.
نظارت بر کار کارگران روزمزد
یکی از معضلات جدی در پروژه کارگران روزمزد هستند که به دلیل نوع مکانیزم به کار گیری، برای سازنده دردسر ساز هستند. نظارت بر کار کارگران روز مزد از وظایف ساختمان ساز به شمار میرود.
حضور فیزیکی ساختمان ساز بر سر پروژه
ساختمان ساز باید سر پروژه حضور فیزیکی داشته باشد تا بتواند با ادارات، ناظرها و همسایهها تعامل داشته باشد. هر روز بر سر پروژه اتفاقات مختلفی ممکن است بین پیمانکاران و در هنگام استفاده از تجهیزات کارگاه رخ دهد که نیازمند حضور فیزیکی دائم سازنده بر سر پروژه است.
نظارت بر رعایت اصول ایمنی
مورد بعدی که در شرح مسئولیتهای یک ساختمان ساز به آن میپردازیم نظارت بر اصول ایمنی کارکنانی است که در پروژه مشغول به کار هستند. از این اصول در پروژههای بزرگ با عنوان HSE یاد میکنند و به طور کلی قواعدی است که باید در هنگام کار برای رعایت ایمنی به کار گرفته شود.
بازارگردی؛ اصلیترین مسئولیت ساختمان ساز
در شرح مسئولیتهای یک ساختمان ساز موارد مختلفی را بررسی کردیم اما اصلیترین مورد مسئولیت بازارگردی است. سازنده به عنوان فردی فعال در صنعت ساختمان 90 درصد از مواد اولیهاش را از بنگاه و مشاورین املاک دریافت میکند. به این معنی که سازنده ملکهای کلنگی و یا ساختمانهایی که برای مشارکت در ساخت گذاشته میشوند را از طریق مشاورین املاک پیدا میکند. از سوی دیگر ساختمان ساز آپارتمانهایی که ساخته است را از طریق تعاملی که با مشاورین املاک دارد به فروش میرساند. بنابراین 90 درصد از تهیه ملک مورد نیاز و 90 درصد از فروش آپارتمانهایی که ساخته است را از طریق همکاری با بنگاهها و مشاورین املاک به انجام میرساند. بنابراین سازنده باید تعامل تنگاتنگی با بنگاه و مشاورین املاک منطقه داشته باشد. به این منظور باید روزی حداقل دو ساعت برای این کار وقت بگذارد و ارتباط داشته باشد و فایلها را بازدید کند. افرادی که به این نکته توجه نمیکنند و عنصر بازارگردی و حضور در بازار را جدی نمیگیرند، آرام آرام از بازار حذف خواهند شد.
مواردی که بررسی کردیم یک سری از مسئولیتهایی ساختمان ساز در طول پروژه بود. حال وضعیتی را تصور کنید که سازنده دو یا چند پروژه به صورت موازی در حال انجام داشته باشد. در این وضعیت مسئولیتها و وظایف از توان یک نفر خارج است و باید راه حلی برای این موضوع پیدا کرد که در آینده به آن خواهیم پرداخت.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
1 دیدگاه
اولین کسی باشید که در مورد این مطلب اظهار نظر می کند.