تدارکات و زنجیره تامین
یکی از مهمترین مراحل در ساختمان سازی تدارکات و زنجیره تامین است. در این پست قصد داریم تا به نکاتی که باید در این مرحله از ساخت و ساز رعایت کنیم، بپردازیم.
تدارکات و لجستیک
در زمینه ساختمان سازی مرحله تدارکات مربوط میشود به مجوعه فعالیتهایی که انجام میشود تا مواد و مصالح مورد نیاز برای ساخت فراهم شود. لجستیک هم شامل وجود مواد و مصالح در زمان مشخص در محل پروژه و تحویل آن به صورت صحیح و سالم به مدیر پروژه است.
تدارکات و کنترل کیفیت
تمام مواد و مصالح مورد نیاز در ساختمان سازی از ماسه و سیمان و اتصالات گرفته تا انواع سازه و کناف را باید بدانیم از کجا تهیه کنیم و چگونه کیفیت آن را بسنجیم. برای مثال میلگردی که در فوندانسیون استفاده میشود را حتما برای سنجش کیفیت به آزمایشگاه بدهید. میگردهای معروف در بازار ذوب آهن اصفهان، فولاد خراسان، میلگرد نیشابور و فولاد خوزستان هستند که من برای پروژههای خودم این میلگردها را برای تست کیفیت به آزمایشگاه میدهم. برای مثال آزمایشگاه دانشگاه تهران یا آزمایشگاه دانشگاه صنعتی شریف برای این امر مناسب هستند.
آزمایش مصالح ساختمانی و کنترل کیفیت
در این آزمایشگاهها همه تستهای لازم روی مصالح انجام میشود و کنترل کیفی میشوند. مثلاً شما وقتی از کارخانه بتن تهیه میکنید یک برگه آزمایش هم به شما داده میشود اما نمیتوان فقط به اطلاعات این برگه اتکا کرد و حتما باید بتن آزمایش شود. کنترل کیفیت از بخشهای مهم تدارکات و زنجیره تامین است.
من حدود ده سال است با آزمایشگاه دانشگاه صنعتی شریف قرارداد دارم و مصالح را برای آزمایش میفرستم. مثلاً برای بتن از سر پروژه نمونه بتن برمیدارند و پس از آزمایش، جواب آزمایش 7 روزه و 27 روزه را برای من ارسال میکنند. این آزمایش درست است که هزینه بر است اما خیال سازنده راحت است که بتن با کیفیت برای پروژه خود استفاده کرده است.
مراحل زنجیره تامین
زنجیره تامین از زمان درخواست کالا تا زمان تحویل به سرپرست پروژه، گرفتن تاییدیه کیفیت، حمل و خریداری و تسویه تمام این مراحل را شامل میشود. حتی وقتی چند پروژه همزمان در حال اجرا داشته باشید این ساختار و فرم گردش کار زنجیره تامین تمام آنها را پوشش خواهد داد.
اهمیت کنترل کیفیت در تدارکات و زنجیره تامین
کنترل کیفیت یا QC را فدای قیمت و سرعت و هیچ چیز دیگری نکنید. تمام مصالح ساختمانی در زمینه بنایی را از کالاهای استاندارد داخلی انتخاب کنید. ممکن است بخواهید شیرآلات یا سیستم گرمایش و سرمایش تولید کشورهای دیگر را تهیه کنید اما منظور من در اینجا مواد و مصالح بنایی همچون بتن و میلگرد و این قسم مصالح است.
انتخاب مصالح مناسب در زنجیره تامین
توجه کنید برای مثال سیمان مناسب سازه خود را تهیه کنید. یک سیمان مناسب سد سازی، یک سیمان مناسب تیغه کشی ساختمان، یک سیمان برای دوغاب کشی کاشی و دیگری برای کف سازی استفاده میشود. همه این موارد را به درستی از هم تفکیک کنید و کیفیتشان را کنترل کنید و در این امر سهل انگاری نکنید.
استعلام بهای مصالح مورد نیاز
یکی دیگر از موارد مهم در حوزه تدارکات و زنجیره تامین استعلام بهای مصالح مورد نیاز است. مجموعههایی هستند که مصالح میفروشند و یا تجهیزات برقی مورد نیاز ساختمان را تامین میکنند و من سالهاست با آنها کار میکنم. هر بار که بخواهم چیزی از این مجموعهها بخرم، حتی برای بار صدم باز هم ابتدا استعلام قیمت میگیرم. شما هم حتی اگر میخواهید از فردی مورد اعتماد خرید کنید حتما پیش از آن از چند جا استعلام قیمت بگیرید.
نکته آخر خطاهای باسکول است که باید به آن دقت کنید. برای مثال ماسه با اینکه قیمت بالایی ندارد اما در برگه باسکول آن معمولا زیاد خطا رخ میدهد. تعداد سیمان در زمان تخلیه در محل پروژه هم باید قابل شمارش باشد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.